#Travel - Korea (Part 1)

Assalamualaikum..

Rasanya belum terlambat as nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN kepada semua pembaca blog picisan ini.

erm..duit raya untuk as ada x? Just kidding~

Lets start with my holiday story :)

Actually As pergi bercuti ni bulan Mei yang lepas, and now is August right?

OMG OMG OMG

Korang baca je la ye :)

Last Mei, As pergi bercuti ke KOREAAA~ yeazza...siapa peminat kpop? teheee~

Actually tak pernah terpikir pon akan pergi ke sana..Seyesly!

Jadi, adik2, kakak2 & abang2 yang nak kesana, checkiout As punya checklist okeh.

Kita nak pergi tempat orang dik oii, kene ada persiapan yek..lagi2 macam As ni travel as backpacker ok. No Agent! No Tourist Guide! (bangga kejap disitu)

AS's CHECKLIST

1. Tiket
As beli tiket waktu promosi (murah la sket) around bulan Ogos 2014 (last year ok!). Masa tu pergi balik around RM 800++ (xlah murah sangat sebab ada jek y dpt 500++, rezeki memasing la yek).
Setel beli tiket, baru pikir pasal mende lain..see? no hard planned needed >.<

2. Musim/Cuaca
Bulan Mei adalah musim Luruh. Suhu tak terlalu rendah tapi tak terlalu tinggi. As selalu check dia punya suhu dekat http://www.accuweather.com/en/kr/seoul/226081/weather-forecast/226081
Hari-hari dok tatap sambil berangan. HAHA

3. Penginapan. 
Penginapan As pilih Guesthouse sebab lebih murah & convenient. Almaklumlah As kan backpacker travel, pengunaan duit perlu diminimakan seminima yang mungkin. HAHA..

As pilih Apple Gueshouse (more info check it out their website - http://www.applebackpackers.com/)
sebab dia faham English, senang nak berkomunikasi & harga bilik pon berpatutan. Nak book bilik pon senang. Guna email jek, then tak perlu deposit. Baguskan.

Apple Backpakers Guesthouse

Term & Condition
All in english. Easy right?

The most important thing!
Senang nak update dalam Instragram, Facebook, Twitter and so on! Oh banyaknyee >.<

Stair View
Cantikkan decoration. So creative!

Nak hantar email?
So old school lah. HEHE

MY ROOM!
KAWAIII is it?

Very Clean toilet.
I LOIKE

4. Pengangkutan
As banyak study tentang bas & train dekat Seoul. Camne dia punya flow, nak naik kat mana, nak bayar, semua lah. Salah naik boleh sesat jauh tau. Nak tanye orang, macam ayam & itik je lah jawabnya...he he he..
Paling penting study tentang train a.k.a subway sebab dekat seoul semua nya train dia lalu. So, senang & cepat.

Seoul Subway Map...pening? heeee
Ni subway map. Nampak serabut kan? tapi percayalah super duper senang sebenarnya kalau dah paham & subway ni sangat-sangat efficent tau. Terbaik teknologi diorang ni ~ KAGUUMMM
Kalau nak lagi faham, boleh rujuk dekat sini - https://www.smrt.co.kr/program/cyberStation/main2.jsp?lang=e

As belajar dari website ni lah. Senang jek. Hari2 As buka dan berangan lah..HAHA

As ada juga download Subway Map dalam handphone. Sangat membantu ok! Serius talk~
Korang boleh download juga. As guna yang ni https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imagedrome.jihachul. Best sebab boleh guna time offline.

Klw nk As ajar boleh. Jom lepak Oldtown Coffee pastu kita cite..HAHA~

5. Tempat Makanan HALAL
Yang ini As failed, sebab As terlalu fokus pengankutan & cara nak ke satu-satu tempat. So, I missed out this part. Luckily, my travel buddy do some homework..pheww~
So, pls write down place, road, benchmark & so on. WRITE DOWN dalam NOTEBOOK.,tapi nanti bawa buku tu, jangan tinggal plak. Nak simpan dalam fon pon boleh tapi kadang2 kan fon habis bateri lah, hang la..gadget kan..some times, traditional more better. Trust me :)

6. Itenary
The most important things.
Korang kene ada itenary, so hari2 korang tak kan kosong & terisi dengan begitu padat & mampat. Terpulang kepada korang camne korang nak susun itenary korang. Boleh google/rujuk blogger2 yang dah pernah pergi :)

Klw nak itenary As, drop email ok :)

7. Waktu Solat & Kiblat
Sebagai seorang Islam, benda ni tak asing lagi kan. Always keep tracking time. Waktu kat korea awal 1 jam tapi bila dah dok sana tak ingat masa dah. Pandai-pandai lah nak hidup :)

As download apps dlm smartphone. Siap ada apps Kiblat lagi. Setel~

8, Pakaian & Keperluan diri
Bawa pakaian yang bersesuaian. As backpacker tak perlu bawa terlalu banyak baju. Berat! korang juga yang kene angkat/bawa sendiri beg2 tu nanti. Mana ada maid/org suruhan nak bawa melainkan korang tu memang orang kaya yang mampu bayar n bawa org suruhan tu lain cite ok! Lagipun, cari tempat penginapan yang menyediakan perkhidmatan dobi. So senang kan :)

Barang2 keperluan macam ubat gigi, berus gigi dan sebagainya tu As nasihatkan bawa siap2 TAPI ubat gigi, syampoo, pencuci muka semua tu bawa yang kecik2 je ye. Nant tak lepas Kastam plak.

9. Budget/Tukaran Matawang Asing
Most important thing is MONEY.
Ye la, nak pergi negara orang kene lah prepare sebaik2nya. Tak kan dah sampai sana korang nak mengemis plak kan. Ish Ish Ish..

TIPS! korang tak perlu tukar semua duit korang kat Malaysia. Tukar sikit jek. Untuk bayar duit penginapan dan transport. Bawa jek duit Malaysia tu siap2. Nanti dah sampai sana baru korang tukar (banyak jimat! serius talk sambil buat muka serius)

As tukar duit USD siap2 kat Malaysia, Sampai sana baru tukar won. Not bad tukaran dia :)

Tu jek sedikit sebanyak tips dari As. Next entry mungkin As cite tentang holiday As yek :)

Till we meet again...xoxo.

Comments

Popular posts from this blog

Ros ada makna tersembunyi?

Yummy Cupscake

Siapa tak nak jam tangan yang comel ni kann!