Posts

Showing posts from 2012

Summary of 2012

Salam semua :)Tika asfz ini asfz berada di Soekarno - Hatta Airport Jakarta menantikan flight untuk pulang ke Malaysia yang telah ditunda selama 1 jam ekoran cuaca yang buruk. Pheww..semput tak baca intro? Keh keh keh..2012 bakal melabuhkan tirainya. Asfz menantikan kedatangan 2013 dalam flight la gamaknya..Alhamdullilah, asfz dengan jayanya telah melalui hari-hari yang penuh suka dan duka sepanjang tahun 2012..insyaAllah 2013 juga sama..Sepanjang tahun 2012 ini asfz dengan jayanya menyelesaikan projek sarjana muda (PSM) dan Bengkel 2 yang merupakan subjek wajib yang harus diambil oleh semua pelajar ijazah di UTeM. Pelbagai ragam dan stress telah dirasai...hehe..skema plak rasa ayat ni..Tahun 2012 juga asfz telah menjalani latihan industri (LI) di Bangi..Asfz merasai sendiri dunia kerja yang telah digembar gemburkan oleh orang yang bekerja..Benarlah, pelbagai ragam manusia kita akan berjumpa dan kawal..dan tak sabar nak habis LI dan graduate!!! Oh sungguh tak sabar.!!!!!Alhamdullilah,…

3 days to go !!!

Check list
- Passport (check)
- Money exchange (check)
- Tiket (check) *belom web check-in
- Hotel (Uncheck)
- Packing (Undone) *spe nak tolong??Menghitung hari...  :')P/s : try post via hp...hehe

Pay Less, Buy More..

Image
Salam.
HELLO!! HELLO!! i want to tell you...that i..that i...that i already fall in love with Budget Barbie vlog!!

Who can spend only 100 to get their whole complete set cloth? or skin care? No right..always spend it extremely over 100..does not care what type of currency..Ringgit Malaysia? Singapore Dollar? who cares..

Qiu qiu(please do google to find out more about her) had been very good job while making her vlog..I felt so bad because i am so late to know about her..Thanks to Hanis Zalikha, i know her from Mad Market - Singapore episode!! yeay!
Oh yes, i am little bit...em no..it is out-to-date about all of this..pity me (T_T)..

These are some stuff that Qiu qiu got while spending $100 !! its crazy right??
and much much more..all the picture credits to clicknetwork.tv and Budget Barbie fb..

So, i wanna challenge my self to shop beyond the budget which is erm...not decided yet but will update it later when i had done it! Not sure when lor..(-_-")
Buy More, Pay Less !! erm..who…

Siapa tak nak jam tangan yang comel ni kann!

Image
Salam.

Check diz out girl!! PRETTY n LOVELY watch...ouch..melting woo...hehehe..coraknya, temanya, warnanya...tambahan pula ia lain dari yang lain tau..!!










Mahu xcair tengok jam tangan yang comel dan adorable ni...alaahaii....semua ni yang asfz berkenan tau..nak memilikinya belom kot..tunggu keje sok lah! insyaAllah :)
Asfz jumpa dalam fesbuk ni..siapa tah jual..price dye ok lah..bersesuaian dengan design yang kawaiii ni :)
Boleh pergi SINI kalau nak usha juga! :')

[Tips] Untuk pelajar yang nak praktikal

Image
Salam..

Siapa yang akan praktikal?? siapa?? siapa?? haa..meh sini asfz nak share sedikit tips untuk persediaan praktikal tu nanti :)

Sebelum Praktikal

1) Buat resume selengkapnya.

2) Cari syarikat yang sesuai dengan kos yang diambil semasa di universiti. Pastikan pilih syarikat yang betul. Jangan sampai dah start praktikal, lain korang blaja lain plak yang korang praktik..silap-silap jadi cleaner je kat company tu nanti..huhu..

3) Bila dah comfirm dengan syarikat tu, tanya semua benda yang perlu..contohnya, waktu kerja pukul berapa? elaun dapat ke x? (penting ye untuk menyara hidup korang juga masa praktikal nanti) pakaian macam mana? (ada company mementingkan pengayaan pakaian..macam asfz, xpenting sangat..pakai je la apa pon janji nampak sopan dan muslimah..hehe)

4) Confirmkan dengan pihak universiti..kalau ada taklimat silalah rajinkan diri untuk menghadirkan diri..Nanti korang plak macam rusa masuk kampung..haha..segala dokumen-dokumen dan tarikh-tarikh penting kenalah catatkan..ap…

Salam Aidiladha

Image
Salam.

Salam Aidil Adha buat semua :')
Lembu bape ekor korban tahun ini?


Ber"feeling" sekejap

Image
Salam

(.^_^.)

.Doa.

Image
Salam

Mari aminkn doa ni..

Ya Allah, aku benar-benar menyayangi dia. Kau peliharalah dia, Kau jagalah dia, Kau berilah yang terbaik dalam hidupnya.

Jika kau takdirkan dia untukku, kau dekatkanlah hati dia dengan hati aku. Jika kau takdirkan dia bukan milikku, kau berikanlah kebahagiaan kepadanya dengan memberikan seseorang yang terbaik dalam hidupnya.

aku redha dan aku berserah.

Welcome to Fantasy Highland

Image
Salam.


Hallo babe...It is just teaser..full story will update soon but not very soon la..InsyaAllah..It is edited picture..The real environment does not same ok! Jangan kang bila nampak jer entry ni, korang terus jek nak pergi sana..Tetibe je permandangan dia lain..hek3
Quick update because right now asfz in office.. :P

Abang Burn Burger

Image
Salam,

Semenjak berlatihan industri dekat bangi ni, alhamdulilah..rezeki yang Allah bagi melimpah ruah..Well, seorang hamba Allah ini telah bermurah hati belanja asfz dan kawan-kawan (housemate) pergi makan Abang Burn Burger. Actually, hamba Allah ni ajak member asfz je pada mulanya..entah macam mana asfz skali follow..HAHA..orang nak belanja beb, rezeki jangan di tolak..musuh jangan di cari..ye tak? Lokasi yang dituju ialah Nilai, Negeri Sembilan..korang google lah nama tempat nya kat Nilai tu sebab asfz pon dah lupa.. :')

Nota buat hamba Allah yang sudi belanja,
Terima kasih sebab sudi belanja. Lain kali belanja lagi oke! HAHA.. :')
Last but not least,

Burger YB

Image
Salam,

Burger story again but different. Haaa..Pada suatu ketika dahulu (lupa dah masa dan tikanya) asfz dan kawan-kawan asfz yang lain pergi lah menjelajah mencari burger...bukan burger biasa tau..yang luar biasa punya..(ayat saje nak propa..HAHA)

Kisahnya begini..Asfz dan eifa telah di ajak oleh ridh untuk pergi makan YB Burger dekat Shah Alam tu. So, alhamdullilah..setelah merempuh jalan yang tak berapa nak jam, kiteorang pon sampai dengan selamat..Lokasi bersebelahan dengan UniSel berhampiran dengan UiTM Shah Alam...Hewhewhew...Tempat nya biasa-biasa je tapi ramai sangat orang..Kebanyakkannya memesan burger...kesian plak tengok gerai-gerai makanan yang lain..huhu..

So, besar mana burger kami? Check this out!

Kenyang sampai keesokkan harinya (^_^)
Nak lebih informasi? sila lah ke laman sesawang YB Burger http://yazidburger.blogspot.com/

[Tips] DIET RASULLAH

Image

My 1st Day Intern

Image
Salam,

First day intern :')


Muka khusuk buat kerja.. (^_^)

My new world..Intern World :')

AdaMu - Najwa Latif

Image
Salam..

Asfz nak kongsi lirik lagu merangkap OST terbaru untuk blog picisan ini :')



AdaMu - Najwa Latif

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersamaku
Tika aku jatuh
Kubangkit kernaMu

Ku tahu ku adaMu
Disisiku selalu
Bantulah hambaMu
Mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersamaku
Tika aku jatuh
Kubangkit kernaMu

Ku tahu ku adaMu
Disisiku selalu
Bantulah hambaMu
Mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Source: http://lagubestbest.blogspot.com/2012/07/adamu-najwa-latif-lirik-video-klip.html#ixzz28C3VZz2D

Monday Couple

Image
Salam,


Childish to MATURED?

Image
Salam

Alhamdullilah, blog sudah bertukar wajah yang entah kali ke berapa pon tak tahu..Tapi yang pasti kali ini blog picisan asfz mempunyai temanya yang tersendiriSIMPLE BUT NICE.

Wajah dahulu:

Wajah baru:

Simple, tidy and sweet? it is? :') and most important thing is MORE MATURED..don't you think so?
Kenapa pink? or merah jambu..? Did not have any answer right now..(.^_^.)
You know what, i love my new header.. Tapi macam simple sangat kan? 
Notakaki :: Intern ni best tp penat..

the end of fyp, im the trainee

Image
Salam
First of all asfz nak ucapkan TANIAH kepada sis intan kerana telah pon menjadi tunangan incik ipan. Tak lama lagi tittle CIK akan bertukar kepada PUAN..hew3x..Congrate once again sis! Sorry sangat-sangat sebab tidak dapat menghadirkan diri gara-gara cimi cancelkan planning..haha..xpasal2 cimi dipersalahkan..sorry beb! xde niat cuma sengaja..ewahh..sis intan pon dah review pasal e-day dye..macam-macam persiapan ke buat..susah kot..-_-" 
Btw, alhamdullilah asfz dah berjaya siapkan fyp (final year project) dan presentation seminggu lepas raya hari tu. Alhamdullilah semua nya ok je walaupun banyak yang kene kondem dengan supervisor dan penilai..sabar je la..adat la final year student kan? 
*front-interface*
FYP asfz tentang bowling reservation dan sudah semestinya ianya web-based punye system kan. Language yang asfz guna *php dan database plak phpMyAdmin. So far asfz mmg tak mahir langsung guna language ni..memang merangkak la orang kata..tapi alhamdullilah, segalanya berjalan deng…

Selamat Hari Raya

Image
Salam

Resepi "Crunchy Honey Cornflakes"

Image
Salam
Alhamdullilah, sudah hari yang ke-27 kita berpuasa..dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut bulan syawal yang mulia. Antara persiapan wajib untuk menyambut syawal ialah KUIH RAYA!!  Kali ini asfz nak share satu resepi kegemaran asfz. Setiap tahun pasti ada kuih ini. 
Cornflakes Madu Rangup :)

Bahan - Bahan 250g Cornflakes (apa-apa brand pon boley) 1/2 cawan gula  5 sudu madu 125g mentega/butter Kismis hitam dan badam cincang secukupnya
Cara - cara 1) Masakkan gula dan mentega diatas api yang kecil/perlahan. Kacau secara berterusan sehingga sebati. 2) Masukkan madu dan kacau secara berterusan diatas api yang kecil/perlahan. Kacau sehingga sebati. 3) Padamkan api, masukkan conflakes dan kacau hingga sebati. Pastikan setiap keping conflakes disadur dengan gula+mentega+madu. 4) Campurkan kismis hitam dan badam cincang kemudian masukkan kedalam cawak kertas. Bakar dalam oven dalam 10-15 minit. 5) Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Ianya sangat ranggup! seriusly :)
Have try everybody! :…