Tips Naik Kapal Terbang (bagi yang tiada pengalaman)

Salam..
Aha..spe tak pernah naik kapal terbang a.k.a flight sebelum ini sila angkat tangan macam saya..teheee..asfz pun belum gak rasa..camne ek rasa dye?? Gayat tak? Wat masa ni asfz tak gayat ag..paling tinggi asfz pernah naik menara taming sari, Melaka tu kot. Mabuk udara ke nanti?? Adoii..tak dapat nak bayangkan lah!! :’(


Asfz ada terjumpe tips-tips untuk orang yang takde pengalaman macam asfz ni..
  1. Pastikan dah ada tiket (kalau takde nanti kene halau plak..hahaha) pastu pastikan betol-betol masa penerbangan tu, seat berapa,  hari apa dan sewaktu dengannya..[ni ala-ala cam semak tiket bas ekspress jek]
  2. Pastikan terminal yang korang masuk tu domestik punyer ke atau international..kang silap masuk lain tempat korang terbang..hik3x [yang ni asfz cam cuak jek, klia pon tak pernah masuk..adeii]
  3. Kalau tersesat dalam terminal tu toksahla kalut bagai..adeii..relax, tarik nafas dalam pastu tengok orang sekeliling…kemana mereka pergi..ha, kalau ada pegawai yang bertugas apa lagi, Tanya je lah! [part ni cuak..seyes cuak!!! Camne lah keadaan asfz?? Ce piker..ce piker..]
  4. Takyah bawa banyak barang sebab nanti lama plak petugas tu nak cek beg tu..lama plak, kalo kapal terbang tu dah berlepas, kan nyanya jek..hehe [apa barang yang kene bawa sbnrnya?? Kompius!! Kompius!!!]
  5. Jangan bawa benda-benda tajam seperti pisau, jarum, gunting..[tapi..ni bukan peralatan mempertahankan diri ker?? =.=]
  6. Di kaunter tiket hanya bagi tiket jek..barang-barang simpan kat beg..jangan plak korang kasi dompet, jam tangan ke, handphone ke kat petugas tu.. [masih kompius part ni..alahaii..KOMPIUS!!!]
  7. Sebelum masuk kedalam kapal terbang, haruslah menunggu diruangan yang telah disediakan…jangan merayap plak..hehe [erk, ok! Ok!]
  8. Bila dah masuk dalam kapal terbang, duduk la kat kerusi yang ada no yang sama dengan tiket..jangan main bedal  jek dok ikot suka. [macam biasa la kan even dalam panggung wayang pon sama..hehe]
  9. Handphone, laptop, tv, radia dan sewaktu dengannya dilarang ON kene OFF.. [tak leh on9? Tak leh gayut? Abiz nak wat apa jek dlam tu nanti?? Alahaii…]

Habis dah tipsnya tapi asfz rasa baca tips ni macam makin cuak jek nak naik..tips ni cam tak membantu tp mungkin ada lah siket kan..hurm, korang ada tips tak..share la ngan asfz..huhu J

Notakaki :: tips naik kapal terbang pon ade upanya..kenapa asfz post tentang tips-tips ni?? 

Photobucket

Comments

Eifa Zuhaira said…
meh nk tmbah jugak!! weeeeee~

1. ni jgn risau confirm tiket kau ada..hikhik

2. jgn risau...diorng ada kan. just follow je diorng :)

3. x tersesat nye..kecuali ko merayap sorng2!! hehe (aku prnah =P)

4. ini konpem2 la dtg bpe jam awal kan kat airport tu..x kan terlepas nye. hehe. tp petugas tu mmg cek satu2 la :D

5. kahkah...nnt petugas tu scan ada nmpak gmbar pisau pulak..hehe

6. dh namanye kaunter tiket mstila bgi tiket yunk..x kan nk bagi barang lain pulak!! ngeh3!! ^^

7. lepas bagi tiket tu kena la masuk kat departure hall pulak. ruangan menunggu sebelum brlepas ye. time ni la nk buang air puas2..hehe =D

8. kalu x kene marah dgn org len syok la kalu nk main duduk jew. aku prnah mcm tu dlm flight. sekali kena tukar la duk seat sndiri..wuhuhuhu :D

9.tido jew sepanjang prjalanan tuh!!! ngeeeeeee =D


p/s: selamat berangkat!! weeeeeeeeeeeeee~ =)
asfz lily said…
@Eifa Zuhaira
hahaha...manyaknyee..kui3x...
akanku igt tips2 kamu ni...keh3x =)

nnt aku akan kaco ko before p..haaaa..jaga2..jangan nak off fon ok! haha
emieysandra said…
nk pi mne ni? xpnah nek kpl trbang pun, huhu. btw, tips kt ats tu leh mmbantu dr cuak sket..ehehe^^
asfz lily said…
@emieysandra
tak p mana pon..huhuh...
cuaknya lepas tgk tips tu =.=
Naniii said…
nani tak pena mrase naik kpal trbang , tringin jugak . tpi tk tahu bile , huhu :')
asfz lily said…
@Naniii
sama lah ngan asfz..teringin nak naek tapikan asfz takot..hahaha
Pendapat Syah said…
nak jawab juga :

1. tiket kena beli awal2..lagi2 klu suka melancong..kompem murah..klu jnis kaya sgt..pi dpn kaunter je jap lg flight tu nk terbang baru beli..kompem mahal..

2. haha..ni payah juga2..pandai2lah tgk board..guard bnyk..pi tnya,jgn malu..kang x pasal2 tertinggal flight

3. hah yg ni..mcm atas td tu le..xpun buat gaya da biasa, prasan hbis pengalaman bnyk naik flight..blagak bagai pi tnya guard ckp le alasan mata rabun ke, apa ke..hehe

4. bawah apa yg ptut je..klu jnis yg bpindah sakan...satu umah pun xpa..jnji bayarla kos bagasi tu..tp nk msuk n bawa ke seat..skdr beg kurang dr 1KG..klu lbih..pndai2lah bawa, jgn susahkn diri nk angkut ke dlm plk..

5.yg ni penting SGTTTT...pompuan part ni slalu kna..x pasal2 siren bunyi n beg tu kna buka smua smpi bnda tu jumpa..tahan malula klu org lain dok tgk brg2 ermm tu..haha..yg ni part brg bawa naik kt seat..klu simpan kt bagasi, bawa parang ke, kapak ke pun xpa..x kisah punya..

6. bukan bg tiket..tunjukkn tiket n petugas akan ambk salinan tiket utk simpananan mreka..kita pun kompem ada..ala..mcm pi tgk wayang..xkn xbiasa kot....ptugas tu just nk tgk je btul ke x kita masuk flight tu..

7. tau xpa..kena alert panggilan flight..kdg2 skitar tu bising..so, pasang telinga xpun duduk dpn2 kawasan menunggu tu..

8. tau xpa..

9. blh ON laptop klu da dibenarkn oleh captain...layan movie ke apa ke..internet xblh..Fb or blog..sabar2 la klu ye pun nk post kt wall gtau kt dlm flight..blagak je...klu btri laptop mati ke, xpyh nk mngada cr pluq..mmg xda..lain2 xblh on..

stkat itu sj...haha...

p/s : bosan duk ulang alik ke sabah n smenanjung dlm flight 3 jam..huhu..xtau nk buat apa..
asfz lily said…
@Pendapat Syah
wahh...ye kew bleh ON lappy lam flight??haaa..leh layan muvie..tpkan mase nak naik tu..xde tips ke?? cuak!!
Pendapat Syah said…
ok..ni part sblum part 8 kt atas tu..apabila panggilan dibuat atau nmpk penumpang lain duk sibuk2 berbaris..pi la ikut..tp jaga2 kang masuk barisan flight lain plk..pastu ready la pgg tiket n ic..bnda ni bg tgk ic je n bg salinan tiket mcm part 6..sptutnya part 6 tu just tunjuk tiket

n..bergerakla ikut org lain mnuju ke kapal trbg tu..n last check point..sblum msuk..ada ptugas lg akan last check..btui ke dak flight kita tu..part ni jgn duk gelabah baru nk ye ke..ye ke..kang tinggall..so dah setel..naik la..duduk tmpt sndiri..

n masa duduk tu..ada pramugari akan tnjuk cara pasang tali pinggang, gunakan saluran pernafasan n jket kslamatn..part ni pi tgk..jgn belagak mcm buat tali pinggang kereta...pi pakai kt bahu..kompem malu..rilek je..tali tu ada 2..just smbung je..past ketip..cra buka tu bkn buka tali pinggang kreta tp angkat n trik tali sblh kri..setel..pahtu duduk diam2..bila da kapal bg makluman kapal da mcm ok kt atas tu..on la laptop..enjoy..

p/s ; kdg2 MAS n AIRSIA berbeza panduan..haha...biasa sgt da..
asfz lily said…
@Pendapat Syah
oooo...macam tu yekkk...paham2..hehe..mekaceh syah :)

tpi mse sblum kapal terbang berlepas...erk..cuak kan?? :|
Pendapat Syah said…
yg da biasa n bepengalaman pun sama je cuak dgn yg first time. bkn pe, masa nk gerak n kepala kapal tu mndongak n mluncur ke atas..jantung mcm tertinggal je kt landasan..syah slalu kna..gawat siot...

so nk mngelakknnya buat2 tido ke..borak dgn kwn ke, org sblh ke..utk mngelakkn terasa sgt kapal tu naik ke atas.. jgn berdebar dah le..kang x psl kena heart attack..

lg sat masa landing, or sikit lg nk landing..biasa telinga sakit..berdengung..kt atas pun sama..kt atas tu klu da biasa, xda da..mslhnya yg xbiasa..klu x da efek langsung kt tlinga..kompem ada mslh telinga..haha.. tu sbb kdg2 bayi or bdk kecik menangis atas flight sbb tlinga skit..n time landing..lbh kurangla..haha..

so..pandai2la..
asfz lily said…
@Pendapat Syah
erk..asfz dah mengelabah semacam..OMG!! OMG!! cuaknyaa... T_T

mekaseh shah tok perkongsian pengalama ini :)
Pendapat Syah said…
jom2 ke sabah...air asia murah hujung tahun ni...haha..syah balik sabah selpas raya ni...jom2...
asfz lily said…
@Pendapat Syah
wohoo..ke Sabah tu..best2, teringin nak pegi sana tp kan time tu asfz da nak fly lah...huhu...
seronok la beraya di kampung halaman =)
scrumhalf said…
Saye dulu lupe bawak MP3, so atas flight boring gile. Elok-eloknye bawak la MP3 or PSP kalau tak nak boring la.. ^^
Cik Domo said…
@scrumhalf
really?? oh..ok2...noted! XD
idzanfashila said…
okeh, perasan da.
kmu la yg tnye ari tu kn sal flight ni.
jgn bwk syampu serta adk beradiknya.
nnt free je kne rampas.
pink la mata nnt :D
Cik Domo said…
@idzanfashila
ye..saya lah ^_^

baek..dah noted awal2 XD tq

Popular posts from this blog

Ros ada makna tersembunyi?

Yummy Cupscake

Siapa tak nak jam tangan yang comel ni kann!