Posts

Showing posts from May, 2011

Nur Kasih The Movie

Image
Salam
Lama tak hupdate blog ni..bersawang-sawang dah..urgh!! tension...tapi before ni this blog da tutup..pastu problem plak..alahai, sabar je lah hati..so, untuk entry yang pertama pada hari ini...rasanya semua orang tahu la kan bila tengok tajuk tuh..ya! kite nak wat review mengenai movie Nur Kasih The Movie yang sedang hangat diperkatakan oleh kaki wayang di seluruh Malaysia..yeehhhaaaaa....

Asfz tahu ramai yang dah tengok kan..agak terlambat juga nak review tentang movie ni tapi asfz tetap nak review juga..secara keseluruhannya ok lah..teheee..memandangkan ini merupakan sambungan dari cerita Nur Kasih Series yang ditayangkan di TV3 tu, asfz sebagai seorang yang tak beberapa mengikuti siri cerita tersebut..asfz bagi 7 bintang dari 10 bintang..teheee..cukup la kan..
Sebelum pergi menonton, banyak feedback yang asfz dapat daripada member-member yang dah tengok cerita ni..majority akan pesan/cakap: "Cerita tu best taw! rugi tak p tengok." "Oit, jangan lupa bawa tisu banyak-b…

Tanah Runtuh di Hulu Langat

Image
Salam...
Salam takziah buat mangsa ( Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa) tanah runtuh di Hulu Langat. Semoga mereka tabah mengharungi segala dugaan..amin..



sumber gambar :: http://www.bharian.com.my/bharian/Gallery/index_html?idg=TrageditanahruntuhHuluLangat

artikal ni asfz amik kat sini..
Seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat dekat sini hari ini. Setakat 8 malam ini, lima mayat kanak-kanak berusia 11 dan 14 tahun dikeluarkan dari runtuhan itu manakala sembilan lagi ditemui cedera termasuk seorang lelaki dewasa berusia 22 tahun, kata polis. Penghuni yang cedera berusia antara 11 dan 17 tahun manakala lelaki dewasa itu dipercayai pekerja di rumah anak yatim berkenaan. Kesemua yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan dan setakat ini keadaan mereka tidak diketahui, kata Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamz…

Bear Hill..

Image
Salam (schedule entry ni..sengaja nak post dalam pukul 11:59 PM ;p)
Petang tadi, asfz dan housemate pergi mendaki bukit..nama bukit tu, BUKIT BERUANG tapi kalau guna gugel translate jadi BEAR HILL (tulah tajuk entry kali ini..hehe)..kat sini takde beruang taw, nama tempat jek macam tu..jadi, jangan ler risau ok..kalo orang melaka mesti taw akan kehadiran bukit ni sebab dah menjadi tempat reakrasi kot kawasan ni =)
Mase asfz sampai di kaki bukit, terkejut taw tengok warga-warga emas (sopan jek bahasa kan..kui3) turun..pegh!! not bad juga kan orang tua zaman sekarang..tenaga yang sungguh menabjubkan..huhuhu...bila dah start daki tu memang penat lah, salah satu faktornya asfz ni xde stamina langsung..maklumla, i ni kureng sket kalau bab-bab beriadah ni..kui3x..bukit ni plak sangat curam..seyes terbongkok-bongkok mase asfz naik..penat memang tak terkata..kepala lutut ni macam nak tercabut..tapi bila nampak jek warga emas daki bukit tu cam relax jek jadi malu sendiri..adoiii...tapi akhirnya a…

AK :: 6th day

Image
Salam..
Hari terakhir menjadi pelajar FKM..speacialnya dak FKM ni, fakultinya bukan berada di induk taw..tapi tempat lain..dan ia merupakan "stand alone building".
ni lah bangunan FKM tu..satu2nya bangunan untuk pendidikan..hahaha
Ce tengok gambar di bawah..


haa...boleh agak tak apa aktivi asfz pada hari terakhir menjadi pelajar FKM??? ya..betol!! asfz kene ukur size skru mengunakan Vernier Calliper, Micrometer dan Pembaris..bukan sedikit ye kawan-kawan..50 biji skru yang saiznya sama jek sebenarnya asfz kene ukur, 1 skru kene amik bacaan bukan sekali..bukan 2 kali tapi 3 kali...naek juling mata ni melihat skala-skala yang ada..hadoiii...tapi ianya kerja berkumpulan ok..kui3
Akhirnya semua ukuran-ukuran tadi digunakan untuk membuat graf..sudah 2 tahun asfz tak tengok kertas graf..maklum lah, biasanya buat graf main klik-klik jek..haha..tapi kali ini manual, memang garu-garu kepala je lah asfz..sabo je lah... dan  tika dan kala ini, segala ilmu fizik yang telah diserap ketika tingkat…

TERIMA KASIH CIKGU!!

Image
Salam
pagi tadi sebelum asfz p kampus, asfz dew lah dengar celotehan DJ..dye cakap camni.. "Cuba korang just listkan... 1 orang guru tadika korang... 5 orang guru sekolah rendah.... 9 orang guru mase korang menengah rendah... 10 orang guru masa korang menengah atas... 5 orang guru matrikulasi / 5 orang guru mase korang tingkatan 6 / 5 orang guru mase korang amik dip.. 10 orang guru masa korang amik ijazah.... 1+5+9+10+10 = +- 39 orang guru baru sorang murid ni.... untuk menjadi insan yang berguna pada masa hadapan.... betapa sukarnya mereka hendak mendidik SEORANG pelajar..."
bila dengar jek DJ cakap camtu..tetibe rasa sayu plak... terpikir.. tanpa dowang, takkan ada nya diri asfz yang sekarang ni...
Kepada cikgu-cikgu yang mendidik asfz selama ini.. dari tadika hingga universiti... TERIMA KASIH CIKGU!! &
SELAMAT MENYAMBUT HARI GURU

notakaki :: asfz xde rapat ngn mana2 cekgu pon masa skola...tak reti lah =.=

on9!! un9!! online!!!

Image
Salam

oh yeah!! oh yeah!! BB oledy paid..thanks mum coz understand ur daughter well..ngee..well, she my mum right? of coz she will understand me more than others..ngeeee~
Right now i can update my beautiful blog and also can visit ur blog too.. love it.. like it.. ngeee~
ok now, time to blogwalking!! wait till i come..ngeh3x ^________^

AK :: 5th day

Image
Salam.. (schedule entry juga!)
hari kedua menjadi pelajar FKM.. PENAT! tu jek mampu ungkapkan.. tapi  SERONOK!! sebab mengunakan mesin-mesin yang tak pernah digunakan sebelum ini..
sungguh bersemangat yek! memotong BESI!! -,-
apa projek group asfz buat hari ni.. malas nak cite..layan gambar ok :)
1) kene kikir besi ni agar tapak dye sama...maksudnya buat sudut 90.. (ukur guna sesiku L)
2) Lepas tu pergi menanda..sebab lepas tu nak potong besi yang tebal ini!! :|
3) Sebelum potong, kene tebuk lubang macam dibawah ni..macam bentuk smile plak kan =)
5) Proses pemotongan dilakukan serta proses mengikir disambung semula hingga rata dan tepat ukuranya.. (paling lama proses ini ye)
tu pon tak siap juga sebab tak cukup masa..sedey jek.. fungsi menatang ini asfz tak tahu.. tapi nama benda ni 'Y' Bar..
budak-budak mekanikal tahu kot fungsi menatang ni..hehe
notakaki :: sepanjang berada dalam makmal hanya berdiri jek..takde kerusi =.=

AK :: 4th day

Image
Salam..
Schedule entry (terpaksa buat sebab xde masa nak hupdate hari2 ^^,)
Hari pertama bergelar pelajar FKM (fakulti kejuruteraan mekanikal) sangat berbeza dengan FTMK dan FPTT, maka dengan 0% pengetahuan mengenai FKM, asfz melangkah dengan bangganya kedalam fakulti tersebut yang terletak di Fasa B, Ayer Keroh. Rupa-rupanya, nak masuk fakulti ini ada tatatertibnya yang tersendiri. Bayangkanlah, asfz kene tandatangan akur janji sebelum masuk kelas. Antara isi kandungan.. .::. Kene pakai safety boot (asfz mmg takde dan masa ni asfz pakai crock jek..haha) .::. Sentiasa memakai jaket keselamatan (asfz tak pakai juga sebab tak taw plak kene pakai..hehe) .::. datang 15 minit awal sebelum kelas bermula (asfz punctual ok) .::. dan lain-lain..tak ingat dah..banyak sangat! : P

macam biasa, hari pertama akan belajar menggunakan software khas yang ada..kagum weh!! macam-macam boley explore..contohnya, kalo nak buat 100 botol minuman tu nak kene guna bahan apa yang paling baik..ingatkan dowang main taram…

AK :: 3rd day

Image
Salam.
Uh, lama tak hupdate kan..ada siapa2 rindu asfz?? #okmestitakdekan... xpelah..nak sambung cerita mengenai Amalan Kejuruteraan (AK) hari ke-3..last day menjadi pelajar fptt..

sedang khusuk membuat kerja ok! haha
Untuk hari penutup, not bad lah sebab lecturer ok jek..sempoi sesangat lah..macam hari kedua, kumpulan asfz kene buat Gantt Chart secara manual yek..kui3x leceh juga ar walaupon senang..lepas tu asfz kene kira duration tapi asfz pon tak pasti duration apa..T_T
apa-apa pon seronok jadi pelajar fptt, selain kampusnya terletak ditengah-tengah bandar..lecturernya pula sporting jek...TAPI ftmk tetap di hati ♡
nak baca entry berkenaan AK..klik je link kat bawah
ragam hari pertama
ragam hari kedua

notakaki :: pizza ada buat promotion lah!! korang dah makan?? :)

Happy Birthday, Chah

Image
Salam..
14 Mei 1990 lahirlah seorang puteri kedalam dunia. puteri tersebut dinamakan Syarifah Asiah Syed Husin (SASH)
dan pada hari ini 14 Mei 2011 genaplah umur puteri itu menjadi 21 tahun ^^,
dah boleh daftar sebagai pengundi..
dan dah boleh campak undi!!
X X X Selamat Ulang Tahun Chah.. Aku doakan semoga ko sentiasa success selalu dan semoga impian ko tercapai. Kau bercita-cita tinggi, aku tahu kau mampu buat impian kau tu jadi kenyataan. Best of luck my dear friend. Thanks jadi roomate aku sepanjang 2 semester kat UTeM ni. Banyak suka-duka telah dilalui. 
Aku minta maaf sangat-sangat sebab banyak buat kau kecik hati. Serius aku memang takde niat pon macam tu. Im so sorry Chah. Aku minta maaf juga sepanjang aku jadi roomate ko ni, aku tak mampu jadi roomate yang terbaik..tapi bagi aku, kau the best roomate i eve had. Thank you so much.
Aku minta halalkan semua yang aku telah gunakan macam sabun mandi ke, sabun basuh ke, sabun rambut ke, ubat gigi ke..apa-apa je lah..halal kan yek ^^,
and one …

AK :: 2nd day

Image
Salam
Tarikh :: 10 Mei 2011 Lokasi :: UTeM, Kampus Bandar Fakulti :: FPTT
My group for FPTT Section
Hai korang!! Ini adalah entry yang bersambung-sambung..kunun-kunun nak buat macam cerita bersiri..haha, tipu jelah~ siapa yang baca entry sebelum ni kompem tak paham apa-apa kan sebab asfz men terjah jek tulis tu..almaklumlah, menulis dikala penat+mengantuk, maka begitulah hasilnya. Sebenarnya sekarang ini, asfz sedang menjalani Pre-Latihan Industri (LI in campus a.k.a AMALAN KEJURUTERAAN (AK)) selama sebulan. Dalam sebulan ini, asfz akan menjadi pelajar fakulti lain..maksudnya camni..asfz merupakan pelajar fakulti FTMK, sepanjang Pre-LI ini berlangsung asfz akan menjadi pelajar fakulti FPTT, FKE, FKEKK, FKM dan FKP..tengok? banyak kan kursus yang terlibat. 
Hari ini merupakan hari ke-2 dan masih lagi di tempat yang sama..cuma tempat/bilik jek berlainan..subjek hari ini menarik sebab tak perlu dengar penyarah berkata-kata..hanya menjalankan kerja berkumpulan dan kemudian bentang dalam kelas. …

AK :: 1st day

Image
Salam
Tarikh :: 09 Mei 2011 Lokasi :: UTeM, Kampus Bandar Fakulti :: FPTT

Nilah UTeM, Kampus Bandar..Lokasi betul-betul depan Ocean, Melaka tu..berhampiran dengan UiTM Bandaraya..semua taw kan..hik3..tapi hari ini merupakan pertama kali asfz jejak kaki ke sini..well, nama pon 1st time..walau kecik mana pon kawasan tu tetap sesat..adeiii...tempat ni not bad lah cuma masa ada kelas tadi, asfz ditempatkan didalam makmal komputer (SMART LAB)..dalam makmal tu banyak komputer (haruslah, dah nama pun makmal komputer =.=) tapi takde software yang luar biasa..kebanyakkannya basic-basic jek dan boleh plak air-cond dalam makmal tu problem plak..memang PANAS lah kan..tambah plak melaka ni PANASnya dasyat =.=

Mase lunch, ada orang belanja asfz..wehoo, bukan senang orang nak belanja asfz ni..sekali setahun pon belum tentu dapat taw..menu lunch asfz hari ini ialah ayam panggang, sayur campur, asam pedas (amik sayur bendi jek) dan nasi putih..sedap ^^, (mungkin sebab orang belanje kot..haha)

apa yang asf…

Selamat Hari Ibu ♡

Image
Salam

SELAMAT HARI IBU SEDUNIA ♡
semalam family asfz datang melawat asfz kat melaka ni..seronok sangat walaupon dapat jumpa kejap je kan tapi takpe lah..rindu tu berkurang la juga..heheh...dan yang paling best dapat celebrate mother's day..hehe..takdelah meriah juz wish dan bagi hadiah jek..hehe..hadiah asfz tu takde lah mahal..almaklumlah, asfz ni masih bergelar pelajar..duit pon cukup-cukup makan jek..huhuhu... seb baik mak asfz suka ngan hadiah yang asfz kasik..ngee :)
Dear mum,
Your are the greatest mum in this world. You my best mum, best friend, best lover and so on..without you, i can't see and live in this crazy world. Thanks a lot for ur endless support. I really appreciate it..♡ u mum more than everything in this world..I am the most lucky person because u as my mum..
sorry for all the mistake that i had done..a lot of mistake right mum..im so sorry :'(

"Ya Allah,Engkau ampunilah dosa kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka sepertimana mereka menyayangiku ketika …

oh! dah abis rupanya semester 4..

Image
Salam
2 entry dalam masa 24 jam! betul ke tidak si asfz ni menghupdate blog beliau?? sambil mengosok-gosokkan matanya yang TIDAK gatal...kagum ok! hik3x..apa petanda ni?? haruslah saya sudah BEBAS!!! BEBAS dari cengkaman segala nota yang bersusun-susun dan payah bebenor nak mengingatnya tu..haih..sabo jelah hati...dan juga berakhir sudah SEMESTER 4..oh! ini bermakna sudah 2 tahun asfz menjadi pelajar UTeM..fuihh..bangga ni..mana tak nya, sem depan secara rasminya asfz menjadi pelajar SEMESTER 5.. Apa maknanya tu?? haa...meh nak cite sket.. asfz sudah bergelar pelajar tahun 3 a.k.a 3rd year student a.k.a SEMPAI!!! oh..terasa begitu tua matang disitu yek =.=
oh yer..sebagai menyambut berakhirnya SEMESTER 4 ini, haruslah asfz pergi berfoye-foye menenangkan fikiran yang bercelaru dan berserabut..teehee..ayat cover jek lebey! kui3x..walaubagaimanapun, (err..tetiba jadi SKEM-A plak dah si asfz ni =.=) asfz dengan bangganya sudah beli hadiah untuk mak kesayangan asfz..ngeee~ apa dia?? lain ent…

3 jam sebelum LAST PAPER

Image
Salam
sila pause lagu disebelah sebelum tekan butang "play"
comel kan? ^__^
sesuai lah untuk dijadikan lagu tema pada hari ini..sebab hari ini hari JUMAAT..
untuk pengetahuan kamu-kamu semua yang comel-comel belaka, pagi nanti (dalam 3 jam dari skang) asfz akan menduduki peperiksaan kertas terakhir..ulang suara kertas TERAKHIR!! oh..ter CAP LOCK disitu yek..hehehe...
ok fine, asfz taw lah ramai dah merdeka..ada tu dan sebulan dok menternak lemak kat rumah kan..tapi takpe lah...esok my turn untuk berfoya-foya..eh, bukan...untuk bersuka ria..ngeh3..TAPI...ok, CAP LOCK lagi...walaupon dah tamat KILLER WEEK (merujuk kepada minggu peperiksaan), asfz masih lagi tak boleh pulang ke kampung halaman..woooo...last balek pon mase cuti raya cina (bulan febuari) dan sekarang dah bulan mei..lamanya saya tak balek umah sampai mak asfz sendiri cakap, "satu sem sekali je lah along balek"..sayu jek dengar bila mak asfz cakap camtu..nak buat camno, jauh dan kekangan masa dan kekeringan…

picture tells story

Image
Salam


till then.. bye 

03 Mei...

Image
Salam.
Entry kali ni khas ditujukan kepada Nur Adzera a.k.a ARD (bestie)..
Tanggal 03 Mei 1990, lahirlah seorang puteri yang ke 3 bagi pasangan Pn Rozie dan En Kamaruzzaman. Seorang puteri yang comel telah menjadi penyeri dalam keluarga mereka. Puteri itu telah diberi nama Nur Adzera..♡ dan pada hari ini iatu 03 Mei 2011 bersamaan hari ISNIN.. genaplah 21 tahun usia Puteri tersebut. Kini Puteri tersebut tersangat lah cantik sehingga menawan hati Adibadri (betol ke aku eja ek??) hehehehe..

see...i told u already..hehe **gambar yang asfz rembat tanpa izin..ouch!!
SELAMAT ULANG TAHUN ARD,  semoga dimurahkan rezeki..dilimpahi sejuta rahmat dalam hidup... bahagia..ceria...selalu..insyaAllah...

sem bape tah pic ni..^__^
"Dear Ard,  happy birthday dear..oledy 21st ha...da leh p mengundi..hek3x... jangan nakal..kene matang dah....dah tua dah!! hek3x...cuit-cuit, pegang-pegang, sentuh-sentuh dah xbleh dah!! wakaka... semoga segala impian mu menjadi kenyataan.. Semoga jadi anak dan isteri yang solehah..…